Historia

Ennen Suomen EU-jäsenyyttä monet maanviljelijät olivat epävarmoja tulevaisuudestaan. Yleisesti ottaen maataloutta pidettiin EU-neuvotteluissa taakkana, koska tulevat tuottajahinnat eivät pystyisi kattamaan tuotantokustannuksia. Maanviljelijät olivat huolissaan ja kielteinen mieliala syntyi. Samalla voidaan todeta, että tuottajien ja kuluttajien välinen kuilu oli suuri, he eivät tunteneet toisiaan.

Jotkut viljelijät ajattelivat, että jotain pitäisi tehdä, esim. Lasse Nummelin ja Arto Köpilä Paraisilla. Viljelijöitä on kannustettava, kuluttajien ja tuottajien tulisi tavata: Ensimmäinen Maalaispirssi vuonna 1994 syntyi. Yhä useammat työntekijät ja naiset ottivat yhteyttä ja perustettiin yhdistys: Boundbirsens vänner r.f. Nimi on peräisin ajasta, jolloin maanviljelijät tulivat Paraisille ja kävivät kauppaa hevosilla. Hevonen oli tuolloin ainoa kulkuväline ja sitä kutsuttiin Pirssiksi (Taksi) ja se oli ”pysäköity” täsmälleen siihen paikkaan, missä ensimmäinen Maalaispirssi järjestettiin. Ensimmäisen onnistuneen Maalaispirssin jälkeen tulevaisuus oli hieman epäselvä, mutta kaikki halusivat lisää Maalaispirssiä!! Silloin päätettiin, että järjestäjille tarvitaan välivuosi ja Maalaispirssi järjestetään kahden vuoden välein.

Perusidea ennen ensimmäistä pirssiä on edelleen sama. Koko maaseutu tulee kaupunkiin, näyttää mitä teemme, pystymme, koneemme ja erityisesti eläimet. Sen voi nähdä, kuulla ja haistaa kun Maalaispirssi järjestetään. Haluamme myös koko perheen menestyvän, meillä on hauskaa kaikille, erityisesti lapsille.

Pirssimotto: Jos lapset ovat onnellisia, koko perhe on onnellinen!!

Maalaispirssi järjestää hauskoja kilpailuja koko perheelle, joiden perusideana on maatalous (Pässi-ryntäys, lehmä-ruletti, kukkelikuu-Toto, vasikkakakkabingo jne.).

Vuodesta 1994 lähtien Maalaispirssi on ollut menestys sekä tuottajien että ennen kaikkea kuluttajien kannalta. Järjestäjät, noin 200 talkootyöntekijää, ovat asettuneet riviin kiireessä. Kaikki työskentelevät yhteisen asian puolesta: Menestyvä pirssi!! Maalaispirssin vieraat ovat erittäin tyytyväisiä ja yksi tärkeä asia on, että kaikki paitsi ruoka on vierailijoillemme ilmaista. Meillä on ollut Jokeri Pokeri Poks, Sås och kopp, Mosn Boman, heinätivolia, poniratsastusta, kaivinkoneajoa jne. Noin 5 000 – 7 000 vieraamme ei tarvitse maksaa koko ajan rahaa nauttiakseen Maalaispirssistä. Taloutemme perustana ovat sponsorimme ja saamme myös varoja eri rahastoista (ei EU:sta 🙂 !) MUTTA ETEENKIN PALJON AMMATTITAITOISIA TALKOOTYÖLÄISIÄ KOKO PARAISTEN MAASEUDULTA !!!

Maalaispirssi on valittu myös tämän vuoden Paraisten kulttuuritapahtumaan ja saanut palkinnon Turunmaan Pro Landsbygdeniltä.